7 technikai tipp a konyhaprojekthez
10+ év tapasztalatából próbáltuk meg összeszedni azokat a legfontosabb dolgokat, amelyeket szem előtt tartva, kikerülheted egy konyha projekt buktatóit, kezdve a tervezéstől az utolsó csavar behúzásáig. Figyelem, a folyamatról, nem a designról lesz szó:
Mikor kezdődik?
- Első szakasz: inspiráció, ötlet gyűjtés, gondolkozás: Bármikor.
- Második szakasz: amikor beindul a gépezet és működésbe lendül a konyha projekt. Stúdióba mész, ajánlatot kérsz. A tervezett beépítés előtt ideális kb. 6 hónappal kezdeni, de ne korábban, mint egy év. Ennyi idő alatt a favorit színed épp kifuthat, jöhet egy árváltozás vagy kiderül, hogy a terasz ajtót csak tíz centivel jobbrább – balrább tudják berakni, ezért kisebb – nagyobb lesz a konyha terület. Ne fuss felesleges köröket. Viszont ami fontos: célszerű a gépészeti kiállások (víz, villany) kialakítása előtt kezdeni, mert sokkal kötetlenebb lesz a tervezés, ha ezeket a konyhabútornak megfelelően lehet pozícionálni és nem fordítva. Kérj gépészeti tervet a bútortervhez, hogy ne legyen ütközés.
Kétszer mérj, egyszer vágj
Első alkalommal, amikor ellátogatsz a konyhastúdióba, az ötleteid és inspirációid mellett, készülnöd kell egy alaprajzzal, esetleg fotókkal a helyszínről. Ha nincs alaprajzod, csinálj egyet. Nem kell túlzásokba esni. Egy csomó app létezik, amivel ezt könnyedén meg tudod csinálni, de az old school mérőszalag is tökéletes. Ne izgulj, ha nem lesz milliméter pontos, a tervezéshez jó lesz. Ne felejtkezz el a belmagasságról, ablak, ajtó méretéről, vízkiállásról, konnektorokról (ha már vannak, ha nem, annál jobb)
Mielőtt gyártásba kerülne a bútor, azonban mindenképp kérj helyszíni felmérést a konyhastúdiótól. Igy profi szakemberek mérnek és ezáltal felelősséget is vállalnak a méretek helyességére. Ebből ne engedj. Persze ezt kérhetnéd korábban is, de 1. nem biztos, hogy kész a terület, így nincs értelme mérni 2. biztos plusz pénzbe kerül, ha megrendelés, főleg ajánlatkérés előtt kéred ezt a szolgáltatást.
Jelöld ki a csapásirányt
Sok féle konyhabútort találsz a piacon. Ki kell találni, hogy legalább körülbelül melyik kategória érdekel. Elég nagy a skála az „el akarom adni a lakásom, de kéne bele egy konyha, ami kinéz valahogy” konyhabútortól az „életem fő műve, kívül belül tökéletes legyen és legalább 20 évig akarom használni konyháig. A tervezhető konyhabútorok konfigurálhatók. Tehát helyezheted a hangsúlyt a külsőre vagy inkább a belsőre vagy mindkettőre egyaránt. Legyen egy körülbelüli büdzsé is a fejedben, ezek alapján válassz stúdiót.
Almát az almával
Ha időd, lelkesedésed engedi és több helyen is futnál köröket az jó, mert hitelesebb, pontosabb információkat kapsz személyesen. Viszont ha több ajánlat van a kezedben, mindig legyél nagyon figyelmes és ne csak az árat nézd, az csak egy szám. Azt nézd, hogy mit takar az ár. Konyha-konyha, oké, de néha az olcsóbb a drágább. Lehet más anyagból készül, a belső felszereltsége más, esetleg tartalmaz olyan kiegészítőt vagy szolgáltatást az alapár, ami a másik esetben csak opcionális kiegészítő, plusz pénzért. Almát az almával, körtét a körtével hasonlítsunk és ne légy rest kérdezni. Egy telefonhívás vagy e-mail, ízlés szerint és máris közelebb kerülsz a megfejtéshez.
Megrendelés – ütemezés
Ez az a pont, ahol igazán komolyra fordulnak a dolgok, hiszen az ajtók záródnak: az elmúlt időszak munkájára itt pontot teszünk. Átlagosan 3-4 személyes konzultáció vezet el idáig.
Amire itt érdemes odafigyelni: mennyi a gyártási idő? A Te felújításod / építkezésed mikor készül el? Ha újépítésű, kész társasházba költözöl, lesz addigra átadás, lakhatási engedély, lesz bejárás az ingatlanba? Ne álltassuk magunkat, ez építőipar, az lenne a fura, ha legalább egy kis csúszás nem fordulna elő. Mindenképp érdemes egy kis ráhagyással számolni, plusz tisztázni azt, hogy ha megjön a bútor, akkor van-e lehetőség az (ingyenes) tárolására.
A gépek lázadása
A konyha nem csak bútor, ugyanannyira fontosak a háztartási gépek is. Sütő, mikró, hűtő, mosogatógép, páraelszívó. Számításba kell venni, hogy hány ember használja a konyhát, mik a főbb konyhai szokások (inkább sütés, inkább főzés, szóba jön-e párolás, grillezés…) és ennek megfelelően nézelődni, vagy akár kérni egy csomagajánlatot. Általában a bútoron van a fókusz, hiszen ez adja a designt, de két okból is érdemes elkezdeni időben a gépes vonalat is:
1. Szállítási idők – egyes készülékek esetében ez még több is lehet, mint a bútor. Sajnos nincs minden gép raktáron és a globális szállítási láncban uralkodó nehézségek itt is éreztetik a hatásukat.
2. A bútorgyártáshoz szükségesek a géptípusok. Nem kell megijedni, bőven elég ha egy fix típust meg tudunk adni, hiszen a gépek paraméterei változóak lehetnek, ezért a bútort ennek megfelelően kell kialakítani.
Helyszíni munka
Itt a célegyenes, érkezik a bútor. Talán triviálisan hangzik, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ezek gyakori buktatók: nem lehet bejutni az épületbe. Hogyhogy? Épp csatornát fektetnek, elfelejtettek szólni, hogy csak háromig van a portás péntekenként, nagy esőzés volt és elindult az agyagos hegyoldal. Persze vannak rajtunk kívülálló és extrém esetek, de amennyire lehet próbáljuk megvizsgálni, hogy a két ajtós hűtővel a nyakukban be fognak-e jutni a szállítók a „tetthelyre”. Ha ez sikerrel lezajlott, úgy néz ki már semmi nem is akadályozhatja meg, hogy álmaink konyhabútora fizikai valót öltsön. Igyekezetünkben és jó szándékunkban, azért arra még érdemes odafigyelni, hogy a kevesebb néha több, mármint ha szakemberről van szó. Figyeljünk rá, hogy egyszerre egy csapat legyen a helyszínen, ha fent festenek, középen burkolnak, alul bútort szerelnek a konyhában, bármennyire szeretnénk, de igazából semmi nem fog jól haladni. Ha több szakemberrel kell együtt dolgozni, kérj tanácsot a stúdióban, hogy célszerű egymásra építeni a munkafolyamatokat.
Ha elakadnál vagy kérdésed lenne:
Bemutatótermünk: 1141 Budapest, Szugló utca 125/G.
Foglalj időpontot egyszerűen online naptárunkban ITT
VAGY
Telefonon a 06708859670 vagy 06708859671 számon.