Tervezz konyhát profi módon!

A funkcionális konyha

A konyha az otthon szíve-lelke a család legfontosabb közösségi tere.  Itt dőlnek el a legfontosabb kérdések, itt zajlik a leghangosabb szülinapi ebéd, itt szaladgálnak a gyerekek és itt élheted meg úgy vagy kő kemény 5 percig  a reggeli én időt egy kávéval a kezedben,  mielőtt még felkelne a családod és neki indulnátok a napnak.
A konyha Rólad és a Családodról szól. A ti szokásaitok, ízlésetek, életviteletek határozza meg, hogy milyen lesz.
Amikor új konyha kialakításán gondolkoztok, új házba költöztök bizony érdemes már a legelején elkezdni tervezgetni. Mi az, amit szeretnétek és mi az  ami fontos nektek egy konyhában? Hogyan használjátok, mennyit időt töltötök főzéssel?
 A konyha komolyabb értelemben ipari kiszolgáló része a háznak, melynek vannak szabályszerűségei amit jó ha a konyhatervezés kapcsán észben tartotok.

Azon túl, hogy szeretnétek, hogy a konyha szép és jó minőségű időtálló anyagokból készüljön, melyeket nem kell pár éven belül cserélni, gondoljátok át egy napi ritmusotokat reggeltől estig. Mihez nyúltok a legtöbbször a konyhában, mi az ami kényelmes, szeretitek és szívesen megőriznétek egy hasonló funkciót. Én például imádom, hogy van egy külön részlegem a kávékészítésnek. Imádom a kávét és erre a saját konyhám tervezésekor is odafigyeltem. Praktikusan kézre eső helyen van, elrejtve mégis minden szükséges kiegészítő ott van mellette. Cukor, kanál, bögre egy kis keksz. Értékes perceket takarítok meg egy reggelen azzal, hogy jól van szervezve az életmentő kávém körül a tér, nem beszélve arról, hogy még esztétikus is.  Ugyanez igaz a konyha minden szakaszára. Ha Te a gyors reggeli készítést tartod életmentőnek akkor úgy kell gondolkodni, hogy a reggeli kenyér, corn flakes, tányérkák egy helyen legyenek, így nem kell arrébb lépni és egy mozdulattal már tálalhatsz is.

Alakzatok – workflow

Ahhoz, hogy lássátok milyen lehetőségeitek vannak, le kell mérnetek a területet! Innentől kezdve lehet majd látni milyen alakzatban gondolkodhattok a konyhatervezéskor.

 Egyenes esetleg L, U vagy G alakú legyen? Ha elég nagy a hely, szeretnétek-e szigetet? Ha igen, annak milyen funkciót szántok?

Fontos!

Ha a konyhátok U alakú, két soros, vagy G alakú figyelni kell arra, hogy a sorok között minimum 90, de még jobb, ha 120 cm marad. Ha erre nem figyeltek egy borzalmasan használhatatlan konyha lesz a végeredmény.

A következő ábrák segítenek abban, hogy az egyes alakzatok esetében, hogy néznek ki a legideálisabb zóna felosztások. 

Ne ess kétségbe, ha ez 100% nem tud megvalósulni az otthonodban, ez egy idealizált állapot, de bizony közbe szólhat egy ablak vagy egy rossz helyen lévő kiállás. Aggodalomra semmi ok, eddig még mindig találtunk megoldást! 

Konyhai zónák

Tárolás zóna

ahol a tartós élelmiszereket tárolod. (olajok, lisztek, fűszerek, gabonapelyhek, kávé stb.)

Tálalás zóna

Étkészletek, tányérok poharak. Praktikus ha ezek a mosogatógép közelében vannak elhelyezve.

Mosogatás zóna-vizes zóna

Jó ha a mosogatáshoz szükséges eszközöket itt el tudod rejteni, illetve általában a szemetes is ide szokott kerülni.

Előkészítés zóna

A főző és mosogató területen találhatók azok a konyhai segítők, amikre az előkészítésnél szükség van. A kihúzóban mindig kézre esnek, és közvetlenül a munkapultnál vannak.

Főzés/sütés“ zóna

A legjobb, ha közvetlenül a főzőterületnél van az edényeknek és serpenyőknek hely tervezve. A sütőtepsiket és sütési tartozékokat lehetőleg a sütő közelében kell elhelyezni.

Mi van a konyhaszekrényben?

Nézzétek át mennyi dolgot tartotok a konyhában. Tányérok, poharak, főzési és sütési eszközök, szakácskönyvek kész hada rejtőzhet egy-egy szekrényben aminek új helyet kell majd találni. A tervezésnél reálisan kell majd látni milyen mennyiséggel kell majd számolni ha ezek elrejtéséről kell gondolkodni.

Rettentő fontosak a (víz, villany) kiállások!

Egy jó konyha praktikussága, designja tud állni vagy bukni a kiállások helyzetén!

Kiállások kapcsán is jó ha kellően előre gondolkozunk. A kiállások helyei befolyásolják az egész konyha alapját, elrendezését és esetleges szimmetriáját. Nem mindegy hol van a víz, hol van elektromos kiállás. Célszerű megálmodni valamit, és ha van rá mód ehhez igazítani a szükséges kiállásokat. Ha már ezek fix helyen vannak, beszűkül egy kicsit a tervezési tér de akkor az az izgalmas, hogy ezek köré hogyan rendezzünk egy szuper konyhát. Ami még különösen fontos, hogy ha olyan szigetes konyhát terveznétek ahol a konyhaszigetben mosogató, illetve tűzhely is található,  mindenképpen gondolni kell arra, hogy a kiállás helyét a födémben kell pontosan megtervezni. Tehát gondolkodj ebben is jó előre!

Mi a Kübernél az első ötlettől fogva segítünk ezeken a kérdéseken keresztül menni, egyengetjük az utat ami egyedül sok fejtörést okozhat és bár lehet cikkeket olvasni a témában mi mégis azt mondjuk, a bútor tervezést bízzátok szakemberekre. Mi minden nap ezzel foglalkozunk, tudjuk az összes előnyét és esetleges hátrányát egy térnek és elrendezésnek ami felmerülhet.

 

Fotók: Blum.com, unsplash.com